понедељак, 17. мај 2010.

Maksim Mrvica - klasika pop zvijezde



Pijanista Maksim Mrvica svjetsku popularnost stekao je svirajući miks klasike i elektronske muzike, a počeo je ponovo održavati klasične koncerte. Ovaj Šibenčanin do sada je u karijeri prodao preko milion CD-a i samo taj podatak svrstava ga u hrvatske, ali i svjetske muzičke zvijezde. Popularnost je stekao svirajući klasike u crossover varijantama, ukrštajući ih sa elektronskom muzikom. Njegove pijanističke mogućnosti britanski menadžer Mel Bush je ponudio londonskoj izdavačkoj kući EMI Classics, oni su ga odmah prihvatili i objavili četiri Mrvičina crossover albuma “The Piano Player”(2003), “Variations I & II”(2004), “A New World”(2005) i “Electrik”(2006), kao i album"Pure" (2008). Prije toga, Mrvica je objavio album “Geste”(1999.) sa pjesmama hrvatskih kompozitora za koji je 2002. osvojio nagradu Porin.




Rođen je 3.maja, 1975.godine u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Marije Sekso. Već kao devetogodišnjak počinje javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te studira u klasi prof. Vladimira Krpana, kod kojeg je 1998. godine diplomirao s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje jednogodišnju studiju usavršavanja na Konzervatorijumu Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. Lászla Baranyaya.



Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Ženevi (Švajcarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inostranim pijanističkim takmičenjima, od kojih prve nagrade na Državnom takmičenju učenika muzike u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom takmičenju Portoise u Parizu 2001.godine.


Osim redovnog studija na Akademiji, usavršavao se i na brojnim majstorskim kursevima aktivno učestvujući na seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga i pijanista kao što su Igor Laszko, Semiom Balshem, Edit Picht-Axenfeld, László Baranyay, Nina Kazimirova, Virginio Pavarana, Sergej Senkov i Christine Paraschos.


Iako je živio u raznim evropskim gradovima, Londonu, Parizu, Budimpešti, nostalgija za rodnim gradom se nije smanjivala. U Šibenik dolazi da bi vidio prijatelje, porodicu, ali i da bi prošetao rivom i osjetio miris mora. Tako će i ove godine nastupiti na Porin Classicu 2010. Glavni događaj je sama ceremonija dodjele nagrada u pozorištu, ali za Šibenčane najatraktivniji će biti muzički dar Porina gradu domaćinu: koncert na pozornici Ljetnog kina na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka uz Maksima Mrvicu kao solistu.

Нема коментара:

Постави коментар