недеља, 16. мај 2010.

Lux Aeterna (Requiem for a dream)


"Lux Aeterna" (latinski, Lux Æterna: "vječna svjetlost") je kompozicija Clint Mansella, lajtmotiv filma "Rekvijem za snove" (Requiem for a Dream). Popularnost ovog djela doveo je do njegovog korišćenja u pop kulturi van ovog filma, ali i u mnogim drugim filmskim trejlerima.
Requiem for a Dream, film iz 2000.godine je adaptacija istoimene novele iz 1978.godine. Novelu je napisao Hubert Selby, Jr., dok je filmsku adaptaciju režirao Darren Aronofsky. Glavne uloge dodijeljene su Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly i Marlon Wayans.
Darren Aronofsky u potpunosti i na upečatljiv način uspijeva dočarati priču o četvoro običnih ljudi čiji su isprepleteni životi do vrha ispunjeni potpunim beznađem. Requiem for a Dream besprekorna je i beskompromisna filmska analiza zavisnosti, vizuelno fascinantan, pri čemu daje psihološki krajne uznemirujuć uvid u mentalna stanja zavisnika.



Ova kompozicija je nekoliko puta bila nagrađivana i korišćena u mnogim filmovima i serijama, uključujući The Da Vinci Code, Sunshine, Lost, I Am Legend, Top Gear, Valley of Flowers, Babylon A.D., Zathura, The Lord of the Rings: The Two Towers kao "Requiem for a Tower". Tema je korišćena i u mnogim video igricama, reklamama i kao obrade na almumima mnogih pjevača. Album Requiem for a Dream: Remixed sadrži obrade Paul Oakenfolda, Josh Winka, Jagz Koonera, Deleriuma i mnogih drugih.
Iako i obrade ostavljaju jak utisak na slušaoca, ipak originalna verzija:

Нема коментара:

Постави коментар