субота, 5. децембар 2009.

Selena - Como la Flor



Selena Quintanilla-Perez (16.april, 1971-31.mart, 1995), poznatija kao Selena, bila je meksičko-američka pjevačica "tejano muzike", popularne u Teksasu i sjevernom Meksiku (mješavina countryja, latinoameričke muzike, reggae, soula i rocka). Svoj prvi album je izdala sa 12 godina. Osvojila je nagradu za pjevačicu godine tejano muzike 1987., do kraja 90-tih njena slava je porasla posebno u zemljama španskog govornog područja.
Rođena je u Lake Jacksonu u Teksasu, odrasla u Corpus Christiju, gdje je započela svoju muzičku karijeru. Već kao dijete je imala toliko nastupa, da nije imala vremena ići u školu. Stoga je srednju školu završila vanredno. Njen otac, Abraham Quintanilla Jr. bio je u svojoj mladosti takođe pjevač i pjevao je u grupi Los Dinos. On je osnovao drugu grupu Los Dinosa, u kojoj su bili Selena, njen brat Abe III i sestra Suzette, kao i Ricky Vela i Roger Garcia.
Selena je imala svoj prvi javni koncert u očevom restoranu u Lake Jacksonu kao osmogodišnjakinja, a prvu ploču snimila je s 9 godina. 1987. osvojila je nagradu za najbolju pjevačicu godine tejano muzike (koju je dobijala i narednih sedam godina). Sljedeće godine izdaje dva albuma Preciosa i Dulce Amor. 1989. godine potpisuje ugovor s izdavačkom kućom Capitol EMI, i od tada postaje slavna.
1988. godine upoznaje Chrisa Pereza, koji postaje gitarist u Seleninom bendu. Oni se zaljubljuju i vjenčavaju 1992.godine.
1990, Selena izdaje još jedan album Ven Conmigo, koji je napisao njen glavni tekstopisac i brat Abraham Quintanilla, III. U to isto vrijeme, njen otac je zaposlio Yolandu Saldivar kao predsjednicu Seleninog fan kluba, a kasnije je vodila i Selenine butike. Selena izdaje novi album 1992. Entre a Mi Mundo, a neke od tih pjesama kao što je "Como La Flor" pomogle su Seleni da postane zvijezda. Sa Selena Live! albumom iz 1993. osvojila je Grammy nagradu za najbolju meksičko-američku pjevačicu.

Selena izdaje sljedeći album, Amor Prohibido, 1994.godine. Album je nominovan za još jednu Grammy nagradu za meksičko-američki album godine. Lansira svoju liniju odjeće 1994. i otvara dva butika "Selena Etc.", jedan u Corpus Christi i drugi u San Antoniju. Hispanic Business časopis je objavio da je pjevačica zaradila preko pet miliona dolara od ovih butika. Čak se i pojavila u španskoj telenoveli Dos Mujeres, un Camino.

Njen duet sa grupom Los Barrio Boyzz, "Donde Quiera Que Estes", donio joj je prvo mjesto na svim latino-američkim top listama. Duet sa Alvarom Torresom "Buenos Amigos", takođe je bio hit.
Selenin sljedeći album Selena Live! osvojio je nagradu za najbolji meksičko-američki album. 1995. Selena se pojavljuje u romantičnoj komediji Don Juan DeMarco, u kojoj glume Marlon Brando, Johny Depp i Faye Dunaway, u prvoj sceni kao marijači pjevačica. U februaru 1995,. Selena ima koncert u Hjustonu, koji je posjetilo više od 65 000 fanova. Uprkos velikim obavezama koje je imala, volontirala je u organizacijama kao što su D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education) i planirala da napravi koncert u dobrotvorne svrhe za pomoć oboljelim od AIDS-a. Pripremala je album na engleskom, ali i još jedan album tejano muzike za svoje vjerne fanove.
Ovo je pjesma "Dreaming of you" sa njenog posljednjeg albuma izdatog na engleskom jeziku:


Selenin otac je otkrio da Yolanda Saldivar, predsjednica Seleninog fan kluba i menadžer njenih butika, krade novac i odlučio ju je otpustiti. Selena je međutim htjela još jednom razgovarati s Yolandom i dogovorila je sastanak sa njom u Days Inn hotelu, u Corpus Christiju, gdje je izbila svađa. Dok je Selena izlazila van iz sobe, Yolanda je izvadila pištolj i pucala joj u leđa. Selena je uspjela otići do recepcije gdje je uspjela reći ko je upucao, prije nego što je kolabirala i nekoliko sati poslije umrla u bolnici, dvije sedmice prije njenog 24-og rođendana.
12.aprila 1995., George W.Bush, tadašnji guverner Teksasa, proglasio je njen rođendan "Selenin dan" u Teksasu. Warner Brothers su napravili film o njenom životu 1997. godine. Selenu je u ovom biografskom filmu igrala Jennifer Lopez, kojoj je ovo bila prva velika uloga za koju je nominovana za nagradu Zlatni Globus.




U Hjustonu je održan koncert Selena ¡VIVE!, 7.aprila 2005.godine. Održan sedmicu dana nakon desetogodišnjice njene smrti, koncertu je prisustvovalo preko 65 000 fanova, na kome su učestvovale zvijezde kao što su Gloria Estefan, Pepe Aquilar, Thalia, Paulina Rubio, Ana Barbara, Alejandra Guzman, Ana Gabriel, i Fey.
Od juna 2006.godine, otvoren je Selenin komemorativni muzej, kao i bronzana statua u prirodnoj veličini (Mirador de la Flor u Corpus Christi, u Teksasu), koju posjećuje stotine njenih fanova svake nedjelje.



Нема коментара:

Постави коментар