недеља, 20. децембар 2009.

Il Divo - Regresa a Mi



Popularni kvartet IL DIVO, koji mnogi smatraju rodonačelnicima operskog popa čine četiri veličanstvena glasa koja su uspjela da učine popularnim čitav jedan muzički žanr, donoseći zvuk opere u svijet popularne muzike. Sada su jedna od najuspješnijih grupa na svijetu, sa prodatih preko 22 miliona albuma.




Na ideju o osnivanju benda došao je producent Simon Cowell (široj publici poznatiji kao najrigorozniji član žirija televizijske emisije "Idol"), slušajući zajednički nastup operskog pjevača Andrea Bocelli-ja i Sarah Brightman, koji su izveli pjesmu "Con te partiro" u pop-operskom maniru. Cowell tada odlučuje da napravi grupu sačinjenu od odličnih muških vokala koja bi promovisala novi muzički žanr koji objedinjuje operski zvuk i popularnu muziku. Nakon mnogobrojnih audicija koje su trajale od 2001. do 2003. godine izabrana su četiri pjevača: španski bariton Carlos Marin, dvojica tenora, Amerikanac David Miller i Švajcarac Urs Buhler, i francuski pop pjevač Sebastien Izambard. Zato i ne čudi što ova grupa pjeva na čak pet jezika - engleskom, italijanskom, francuskom, španskom i latinskom.



Raznolikim izborom glasova i pjevača Cowell je mudro postupio - nije samo podmirio sve muzičke ukuse već i sve ženske. Ova četiri prije svega veličanstvena glasa uspjela su da učine popularnim čitav jedan muzički žanr, budući da su od 2004. godine rasprodali brojne koncerte širom svijeta na kojima ih je videlo preko milion ljudi u 30 zemalja svijeta.




Prvi album, nazvan jednostavno "Il Divo", objavili su 2004, a veliki hitovi su postale njihove obrade numera "Unbreak My Heart" Toni Braxton i "My Way" Frank Sinatre. Ploča je zauzela prvo mjesto na britanskoj listi albuma. Zanimljivo je da je "Il Divo" postao prvi bend koji je poslije 25 godina ponovio uspjeh grupe "Led Zeppelin" - album je bez ijednog najavnog singla osvojio prvo mjesto britanske top-liste.
Svoju popularnost učvrstili su albumima "Ancora" (2005), "The Christmas Collection" (2005),
"Voices" (2006) i "Siempre" (2006), koji su takođe prodati u milionskim tiražima.

Sa albuma "Ancora" posebno se izdvojio duet sa Celine Dion "I believe in you":






"Il Divo" je 2006. zajedno sa Toni Braxton na otvaranju Svjetskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj izveo numeru "Time of Our Lives", a nastupili su i na ceremoniji zatvaranja tog šampionata. Nastupali su i kao specijalni gosti na sjevernoameričkoj turneji Barbra Streisand 2006. "Il Divo" su 30. oktobra 2008. u Barseloni promovisali album "The Promise", na kojem su se našle i obrade pjesama "The Power of Love" benda "Frankie Goes To Hollywood" i "The Winner Takes It All" grupe "ABBA", kao i meni omiljena pjesma sa tog albuma "Angelina":



I još jedna zanimljivost - jedna zvezda u sazvežđu Ursa Major dobila je ime baš po ovoj grupi.
Jedna od omiljenih pjesama "La vida sin amor" sa albuma "Siempre" (2006):


Нема коментара:

Постави коментар