уторак, 15. децембар 2009.

Dirty Dancing






"Prljavi ples" (Dirty Dancing) je romantični klasik iz osamdesetih, koji je svojim karakterističnim plesom i muzikom očarao sve tinejdžere toga doba, ali i one rođene mnogo kasnije. Glavne uloge su pripale Jennifer Grey i Patrick Swayze-u koji su se i više nego odlično snašli u izvođenju plesnih scena koje ostavljaju bez daha. Hemija između glavnih glumaca, ovaj film je vinula u zvjezdana nebesa.




Scenario za originalni "Prljavi ples" napisala je Eleanor Bergstein, inspirisana ljetnjim raspustom koji je provela početkom šezdesetih u mjestu Catskills. Godinama je pokušavala da proda scenario nekoj producentskoj kući, sve dok ga studio "Vestron" nije otkupio. Kada je film konačno napravljen, postao je veliki hit gotovo preko noći.






Godina je 1963. sedamnaestogodišnja Baby (Jennifer Grey) provodi praznike s roditeljima u ljetovalištu Catskills. Mjesto je karakteristično za porodične posjete, prilično konzervativno i staromodno. Prateći zvuk uzbudljive muzike, Baby ubrzo upoznaje Jonnyja (Patrick Swayze), glavnog instruktora plesa, koji za razliku od naivne i sramežljive Baby ima veliko životno iskustvo. Ubrzo dobra kćer Baby postaje hipnotisana seksi ritmom i slobodnim pokretima "prljavog plesa", koji Jonny praktikuje u slobodno vrijeme. Jonny postaje njen mentor, a Baby njegov najbolji učenik, kako u plesu tako i u ljubavi. Njen, naizgled dosadni raspust sa roditeljima će se pretvoriti u nezaboravno ljeto njenog života.






Ovaj nam je naslov ostao u sjećanju prije svega zbog izvrsne muzičke podloge za što je nagrađen i Oskarom za najbolju originalnu pjesmu - "The Time of My Life" u izvođenju Bill Medley i Jennifer Warnes.





Pored Oskara i Zlatnog globusa za najbolju originalnu filmsku pjesmu (Donald Markowitz, John DeNicola, Franke Previte) 1988. godine, film je takođe nominovan za Grammyja i Zlatni globus iste godine, u kategoriji muzičkog filma i komedije (za najboljeg glumca Patrick Swayze i najbolju glumicu Jennifer Grey).






Neke zanimljivosti u vezi filma:
Film je koštao samo šest miliona dolara, a zaradio je 170 miliona dolara širom svijeta.
Inspirisao je dva hit saundtreka (muzike za film), koncertnu turneju i televizijsku seriju.
Nekoliko vrućih i erotičnih plesnih scena isječeno je u montaži da bi film mogao dobiti ocjenu PG-13, tj. da bi bio preporučen mlađim gledaocima.
Prije ovog filma, Swayze i Grey pojavili su se u glavnim ulogama u filmu: "Red Dawn" iz 1984. godine.
Glumac Billy Zane, danas najpoznatiji kao Fantom, prvobitno je izabran za glavnu ulogu, ali je na kraju odbijen, jer se smatralo da on ne može dobro da obavi plesne zadatke.

Patrick Swayze i njegova partnerka igraju mambo i pjesma "Do you love me", jedna od omiljenih scena u filmu:




"Prljavi ples" je i danas jedan od najizdavanijih filmova u video klubovima širom svijeta, takođe je u nedavnoj anketi sprovedenoj u Velikoj Britaniji proglašen za omiljeni film svih vremena.



Нема коментара:

Постави коментар