среда, 9. децембар 2009.

Gone With the Wind



"Prohujalo sa vihorom" (Gone with the Wind) je slavna američka, ljubavna, istorijska drama iz 1939.godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hare (Vivien Leigh) koja odrasta tokom i nakon američkog građanskog rata i zaljubljuje se u Rhetta Butlera (Clark Gable).
Film je s vremenom postao jako slavan i hvaljen, a prilagođeno po inflaciji je najkomercijalniji film svih vremena. Takođe se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com.



1936.godine je objavljen roman "Prohujalo sa vihorom" Margaret Mitchell, koji je za samo godinu dana rasporodat u čak 1 383 000 primjeraka. Mjesec dana nakon što je roman izdat, producent David O. Selznick je otkupio njegova filmska prava za 50.000 $, što je tada bila rekordna svota. Potrage za glavnom glumicom potrajale su dvije godine; među gomilom kandidatkinja na audiciju su otišle i Katherine Hepburn, Norma Shearer, Bette Davis, Barbara Stanwick, Joan Crawford, Jean Arthur, Lana Turner i Lucille Ball. Na kraju ulogu Scarlett O'Hare dobila je Vivien Leigh, mlada i nepoznata engleska glumica, koja je bila Selznickov favorit.

Clark Gable je pak bio od početka favorit za ulogu Rhetta Butlera. No, tada je već bio pod ugovorom od drugog studija, MGM-a, pa su šanse da ga Selznick dobije bile male. Selznick je planirao da Rhetta stoga igra Gary Cooper, ali je ovaj odbio. Kako bi ipak nekako dobio Gablea, Selznick je prihvatio neobičnu ponudu; MGM će pomoći finansirati film i posuditi Gablea, te zauzvrat dobiti 50 % profita od distribucije filma. Snimanje je konačno započelo 26. januara 1939. a završilo 27. juna. Prvi reditelj George Cukor je napustio snimanje pa ga je zamijenio Victor Fleming, a pomogao mu je i Sam Wood. Troškovi filma popeli su se na tada astronomskih 3.9 miliona $ (jedini filmovi koji su tada koštali više su bili "Ben-Hur" iz 1925. i Hell's Angels iz 1930.), no komercijalni uspjeh na bioskopskim blagajnama je nadvisio sva očekivanja.





Radnja filma se dešava u Americi usred građanskog rata, 1861.godine. Plantaža pamuka Tara u saveznoj državi Georgia, mjesto je u kojem živi južnjačka ljepotica Scarlett O’Hara. Ona je najpopularnija djevojka u okrugu koju obožavaju svi mladići, osim Ashleya Wilkesa, u kog je zaljubljena. Ipak on je izabrao Melanie, a kako izbija rat Scarlett se glavom bez obzira odluči udati za Charlesa, ali ubrzo postane udovica pošto on pogine u ratu. Kada poslije svega ode u Atlantu, tamo upoznaje bogatog, jednako uobraženog i ciničnog Rhetta Butlera u koga se zaljubljuje.





Njih dvoje se odluče vjenčati, ipak iako je često govorio da je zaljubljen u nju, Rhett nije zadovoljan njihovim brakom jer ona i dalje mašta o Ashleyju. Nakon što njihova kćerka pogine pri padu sa konja Rhett shvata da više nema razloga da budu zajedno. Više ne može podnijeti Scarlettinu razmaženost i egoističnost, napušta je, a ona tek tada shvati da ga je voljela. Na kraju ova nesavladiva heroina se ponovo vraća na Taru u potrazi za utjehom sa dobro poznatom rečenicom "After all... tomorrow is another day".

Još jedna replika iz ovog filma nalazi se na prvom mjestu liste 100 najboljih replika američkog filma, koju je sačinio Američki institut za film, i to ona koju Clark Gable izgovara pri kraju filma: "Frankly, my dear, I don’t give a damn!”.





Film je osvojio 8 Oskara (najbolji film, režija, scenario, glavna glumica Vivien Leigh, sporedna glumica Hattie McDaniel, scenografija, fotografija i posebne nagrade za revolucionarnu upotrebu produkcijske ekipe i boje) i imao 5 nominacija (najbolji glavni glumac Clark Gable, sporedna glumica Olivia de Havilland, specijalni efekti, muzika, zvuk). Takođe Vivien Leigh je osvojila Nagradu Udruženja filmskih kritičara New Yorka za najbolju glavnu glumicu.



I danas film "Prohujalo sa vihorom" mnogi smatraju najboljim, najpopularnijim i najspektakularnijim filmom svih vremena koji ima najljepšu ljubavnu priču.


2 коментара: