среда, 16. децембар 2009.

Andrea Bocelli - Vivo per lei






Andrea Bocelli, rođen 22. septembra 1958. godine poznati je italijanski operski tenor, sa izvanrednim glasom, koji se pored „operskog pop“ žanra, dobro pokazao i u operama, snimivši i izvevši 7 poznatih operskih djela. Njegovo zanimanje je doktor prava, ali se vrlo kratko bavio svojom profesijom. Rođen je u jednoj maloj seoskoj porodici na farmi gdje je i odrastao blizu Pize. Od samog rođenja imao je problem sa vidom i poslije raznih dijagnosticiranja, doktori su ustanovili da Andrea ima glaukom (mrena). 1970. godine sa 12 godina, oslijepio je nakon nesreće u fudbalskoj igri.
I kao mali dječak, pokazivao je interesovanje i strast za muziku. Sa šest godina počeo je da svira klavir, da bi kasnije naučio da svira više instrumenata, poput saksofona, flaute, harfe, gitare i dr.




Sa četrnaest godina pobijedio je na takmičenju sa kompozicijom "O sole mio" (izvodio Pavarotti).
Iako je od ranih godina nastupao i osvajao nagrade na pjevačkim konkursima, Bocelli je upisao pravni fakultet u Pizi. Kao student često je nastupao po barovima, pjevajući hitove: Aznavura, Sinatre, Edit Pjaf. Saznavši da će njegov idol Franco Corelli držati master klas u Torinu, Bocelli napušta studije prava da bi nastavio sa vokalnim usavršavanjem. Franco Corelli je odmah prihvatio da podučava Bocellija, otkrivši u njemu veliki potencijal prirodnog dara.

Prelijepa verzija pjesme "Con te partiro" (Time to say goodbye) sa Sarah Brightman:



Početak karijere odigrao se 1992. godine kada se Bočeli javio na audiciju koju je organizovao čuveni italijanski pJevač Zucchero u potrazi za tenorom koji bi načinio demo snimak za duet „Miserere“ sa Lucianom Pavarottijem. Pavaroti je bio očaran talentom Andrea Bocellija.




Uslijedili su angažmani kompanije Sugar, jedne od najvećih italijanskih muzičkih firmi, za nastup na čuvenom festivalu „Sanremo“ 1993. odakle pažnja medija raste vrtoglavo. Nižu se uspjesi, među kojima je internacionalnu slavu pobrao album „Romansa“.
Paralelno sa karijerom u oblasti popularne muzike, Bocelli niže uspjehe i na polju operske umjetnosti. Prvi operski nastup imao je 1994. godine, u Verdijevoj operi „Ledi Magbet“.

Andrea Bocelli i njegovo izvođenje opere "Caruso":




1987. godine u danima početničke karijere, upoznao je svoju prvu ženu Enrica, sa kojom ima dva sina. Oženio se sa njom 1992. godine, a njihov brak okončan je poslije deset godina. Danas živi sa svojom prijateljicom Veronica Berti u Forte dei Marmi.
Albumi tenora Andrea Bocelli-ja su najprodavaniji širom svijeta čak prodavaniji i od pokojnog Pavarottija, koji je najveći tiraž prodatih albuma imao sa The Three Tenors. Do sada je prodao preko 65 miliona ploča širom svijeta.

Moja omiljena verzija pjesme "Vivo per lei" sa Laurom Pausini:




I još jedna pjesma koja mi se puno sviđa "Besame mucho":


Нема коментара:

Постави коментар