среда, 25. новембар 2009.

River flows in you






Yiruma je poznati južnokorejski pijanista, kompozitor i producent. Rođen je 15.februara 1978.godine u Seulu (Koreja) i odrastao u Engleskoj.
Počeo je da svira klavir sa pet godina, još dok je živio u Koreji. Godine 1988. preselio se u Englesku gdje pohađa Muzičku školu Parsel (The Purcell School of Music) koju završava 1977.godine, a diplomira tri godine kasnije na Kraljevskom koledžu u Londonu.



Njegov prvi album mu je omogućila DECCA, prestižna muzička grupa, dok je još studirao na Kraljevskom koledžu. U isto vrijeme je imao muzičku turneju širom Evrope, komponovao za muzičare, film i pozorište.


Yiruma je nastupao na MIDEM u Kanu (Francuska) 2002.godine, kao prvi korejski umjetnik koji je ikada bio pozvan na ovaj svjetski, poznati muzički festival. Njegovi albumi se prodaju kako u Aziji, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi.
Album „First love“ izdaje 2001.godine sa kojeg su najpoznatija djela „River flows in you“ i „Love me“:









Yiruma, 2003.godine izdaje album „From the yellow room“, koji je bio na prvom mjestu gotovo svih muzičkih lista, uključujući Yes24, Phono, Hot Tracks i druge. Na ovom albumu se posebno izdvojila pjesma „Kiss the rain“:







5.novembra 2005.godine izdao je svoj četvrti album, „POEMUSIC“, a iste godine komponuje pjesmu za popularnu KBS-jevu dramu „Spring’s waltz”. Nakon svog petog albuma „h.i.s monoloque“, odriče se svog britanskog državljanstva i pristupa u Mornaricu Južne Koreje, kako bi ispunio dužnost prema svojoj zemlji.
Nakon dvije godine završava službu u Mornarici i vraća se svojim fanovima sa albumom "P.N.O.N.I.", kao i turnejom „Ribbonized“, 2008. godine. 1.januara 2009. postaje di-džej za KBS1FM „Yiruma’s music from all around the world“.

Pjesma „Love“ sa posljednjeg albuma:





Yiruma postaje sve popularniji ne samo među starijom, već i mlađom generacijom. Možda je razlog taj što je njegova muzika jedinstvena, ali u isto vrijeme i jednostavna. Dok je slušate, možete da se opustite i osjetite strast koju ovaj izvođač daje svakom tonu.

I napokon moja omiljena pjesma „River flows in you“:



2 коментара: