понедељак, 23. новембар 2009.

Crvena ruža-simbol ljubavi


...I want to lay you down on a bed of roses
For tonite I sleep on a bed on nails

I want to be just as close as the Holy Ghost is
And lay you down on bed of roses...





Poklanjanje bilo kog cvijeća će bez sumnje nekome reći da ti je stalo, ali ako se radi o strastvenoj, dubokoj ljubavi, onda ništa bolje ne govori od tamnocrvenih ruža. Crvene ruže bile su i najdraže cvijeće Venere, rimske Boginje ljubavi, a za vrijeme cara Klaudija bile su apsolutno najpopularnije cvijeće. Crvena ruža ima dugu istoriju značenja. One su puno puta predstavljane u umjetnosti, od klasičnih slika i poezije do moderne današnje muzike i filma. U istoriji su se provlačile kroz mnoge kulture kao politički i religiozni simboli. Mističnost crvene ruže je bila izvor inspiracije vijekovima.


















Ovakve ruže su tradicionalni simbol za ljubav i romatiku. Sama crvena boja je prerasla iz primarnog značenja za život, u metaforu za duboke emocije. Mnoge rane kulture su koristile crvene ruže za ukrašavanje ceremonije vjenčanja i često kao dio tradicionalne svečane odore. Kroz ovu praksu, ruže su postale simbol za ljubav i vjernost. Kako je jačala tradicija razmjenjivanja cvijeća kao poklona pažnje, crvene ruže su, naravno, postale cvijeće koje šalje najjaču poruku ljubavi. Ova tradicija se zadržala do današnjeg dana.










One su nastavile da budu najpopularniji način da se kaže “Volim te” nekoj specijalnoj osobi. Ove ruže su savršene za izražavanje osjećanja prema voljenoj osobi za Dan zaljubljenih, neku specijalnu priliku ili „samo tako, bez povoda”. Nebitno koja je prilika, crvenim ružama je teško odoljeti!

4 коментара: