субота, 17. април 2010.

The Snows of Kilimanjaro



"Snjegovi Kilimandžara" ("The Snows of Kilimanjaro") je film baziran na istoimenoj priči Ernesta Hemingveja. Filmsku verziju priče režirao je Henry King, 1952. godine, a glavne uloge su dodijeljene Gregory Pecku, Avi Gardner i Susan Hayward.



Jedna od Hemingvejevih najljepših priča, "The Snows of Kilimanjaro", prvi put je objavljena u Esquire časopisu 1936.godine, a kasnije ponovo u The Fifth Column and the First Forty-nine Stories (1938).
Film je 1953.godine dvostruko nominovan za Oskara i to za najboljeg snimatelja i najbolju umjetničku i artističku produkciju (Lyle Wheeler, John DeCuir, Thomas Little, Paul S.Fox).



Ovaj raskošan visokobudžetni film kombinuje priče iz života slavnog pisca sa njegovim proslavljenim istoimenim autobiografskim romanom. U središtu priče je pisac Harry (Gregory Peck) koji se nalazi na safariju u Africi. Dok leži povrijeđen u jednom logoru u podnožju snježnih obronaka planine Kilimandžaro, čekanje spore smrti, donosi mu sjećanja. Prisjeća se prošlih događaja i koliko je malo sazreo kao pisac. Shvata da iako je vidio i iskusio divne i nevjerovatne stvari u životu, nikad nije valjano zabilježio te događaje. Takođe krivi svoju sadašnju saputnicu, Helen (Susan Hayward) zbog vođenja dekadentnog života i zaboravljanja da treba da piše o zaista bitnim stvarima: kao što je njegovo iskustvo sa siromašnim, običnim ljudima umjesto o pametnim Evropljanima sa kojima je tada provodio više vremena.


Pisanje, žene i lov su odredili njegov život. U potrazi za njima putovao je svijetom od salona boemskog Pariza, španskih ratišta do afričkih ravnica. Ipak sada, u sjenci velike planine i prijeteće smrti zbog gangrene, pokušava dati smisao svojim životnim neuspjesima.
Posmatrajući lešinare koji su se okupili na susjednom drvetu, očekujući njegovu smrt, Harry priča o svom životu sadašnjoj djevojci. Možda nesvjesno, ali najviše vremena je posvetio pričajući o Cynthiji, koju igra legendarna Ava Gardner. Iako su imali puno nesuglasica, ona je bila njegova najveća ljubav koja ga je pratila u samim počecima karijere. Nažalost, kao i sve velike ljubavi i ova je završila tragično, i Cynthia živi samo u njegovom sjećanju.



U odnosu na originalnu priču, Harry ipak ne umire. Možda zbog pažnje vudu doktora ili sopstvene volje da ispravi svoje greške, on uspjeva da preživi noć i dočeka zoru. Lešinari su otišli, a uz pomoć Helen uspijeva da nađe spokoj i shvata da je ona, poslije svega njegova idealna saputnica.